HydX roll i ett av världens mest prestigefyllda projekt 

| Return |


 Världen arbetar tillsammans för att göra en upptäckresa bland stjärnor och galaxer. 
HydX är en del av det prestigefyllda projektet Vera C. Rubin Observatory. 
– Det är väldigt viktigt att vi lyckas på en gång, vi får bara en enda chans, säger HydX Patrik Broman. 

 
HydXChileVera C. Rubin Observatory, tidigare kallat LSST, är världens största spegelteleskop och ska producera en unik bild av universum, djupare och bredare än vad människan någonsin har haft möjlighet att se tidigare. Kameran har 3200 megapixlar och ska fotografera hela den tillgängliga himlen med några få nätters mellanrum. 
Teleskopet har byggts i Spanien och fraktats till Chile hösten 2019, där det har byggts upp i bergen ungefär 30 mil norr om huvudstaden Santiago.  
– Det är som en jättestor kamera som ska fara runt och fotografera himlen hela natten, spegeln är runt tio meter i diameter den står i en stor kula, en stor glob. Teleskopet kan vridas i sidled och i djupled, det fotograferar mängder av bilder i infrarött och sedan läggs bilder på varandra och forskarna kan se en förändring. Det blir som en spårhund eller tratt så att forskarna sedan kan se var någonting händer och fokusera på den biten, säger Patrik Broman. 


Vera C. Rubin Observatory 


På grund av pandemin stod projektet stilla under tio månader av 2020, men under 2021 har det startats upp igen. HydX samarbetar med SKF och levererar oljesmörjsystem till Vera C. Rubin Observatory och i oktober reste Mattias Olsson till Chile och berget Cerro Pachón för att arbeta med projektet under närmare fem veckor. 
– VI bodde två timmars enkel resa från observatoriet som ligger på toppen av berget. Resan bestod av en timmes landsvägskörning, därefter var det smala bergsvägar med flera hundra meters stup upp för berget, berättar Mattias Olsson.
Byggnaden är nu färdigställd, teleskopet är på plats och HydX var tillsammans med representanter från SKF närvarande för att starta styrsystem, kylsystem och hydraulik. 
– SKF har gjort oljelagren, vi oljesystemet och ser till att oljan håller rätt tjocklek, rätt flöde och tryck, berättar Mattias Olsson. 
– Den stora utmaningen är att hålla rätt temperatur på oljan i den omgivningen. Nu har vi sett till att systemet och pumparna är inställda, vi har provkört systemen och ställt in alla flöden. Hydrauliken är i gång så att de kan komma vidare i sin installation av teleskopet. Möjligen gör vi på HydX ytterligare en resa till Chile i början av 2022. 


Planen – tas i bruk 2023 


HydX har arbetat med projektet i mer än tio år och Patrik Broman, som är försäljningschef för aggregatsystem hos HydX, har mer än 30 års erfarenhet av att arbeta med olika typer av teleskop. 
– Projektet i Chile är väldigt spännande. Det är ett väldigt komplext system och det är viktigt att vi lyckas första gången. Hittills har allt flutit på enligt planen, säger Patrik Broman. 
Målsättningen är att teleskopet ska tas i bruk inom två år, innan utgången av 2023. 

Arkiv

Om Hydraulikbloggen

Här delar vi med oss av fakta och historier från hydraulikens magiska värld. Läs och inspireras!

Har du frågor och funderingar? Hör av dig till oss:

+46 411-557180
info@hydx.se

Hydraulics is everywhere

På åkern, i skogen, i hamnen, på havet - hydraulik finns överallt. På Hyd-X hittar du specialister på alla dessa tillämpningar. Vi väljer de bästa hydrauliska och elektroniska komponenterna och skapar system där helheten är större än summan av delarna.

Fler klipp hittar du på HydX Play.

Vill du veta mer?

Kontakta oss