HydX satsar för att hitta framtidens tekniktalanger

| Return |

Under fem år har HydX engagerat sig i det fjärde teknikåret på Ystads Gymnasium. Där får max tolv elever möjligheten att under ett år skaffa sig en utbildning i Design- och produktutveckling med värdefull praktik som ger eleven specialkompetens för ett arbete inom teknikbranschen.   

Efter utbildningen blir eleven examinerad gymnasieingenjör och är mycket väl förberedd för arbetslivet. 

– För oss som företag är det en bra möjlighet, vi får möjlighet att nätverka med andra företag, samtidigt som vi kan påverka utbildningen och vi får möjligheten att hitta framtidens stjärnor, säger Mattias Salomonsson som är ansvarig för projektet hos HydX. 

Specialanpassad utbildning ger ovärderlig kunskap 

IMG_20190301_112643(...Det har varit en framgångsrik satsning och under 2019 anställdes praktikanten Anton Mårtensson direkt efter examen. 

– Personligen uppskattade jag den praktiska utbildningen, att jag fick möjlighet att känna att detta var ett jobb som passade mig. Det var praktiskt arbete under hela året, på så väl praktikplatsen som i skolan. Under praktiken fick jag arbeta med verkliga projekt som HydX hade anpassat åt mig, förklarar Anton Mårtensson. 

– För mig som student kändes det enormt roligt att få komma ut till ett företag och visa vem jag var. Jag kunde skaffa mig kunskaper som visade sig vara ovärderliga när jag tagit examen och kort därefter blev jag erbjuden ett jobb. 

En vinst för eleven, företaget och regionen 

Det fjärde teknikåret riktar sig direkt till studenter på den tekniska linjen och eleverna har elva veckors praktik under året, tre på hösten och åtta under våren. 

– För oss är det en möjlighet att driva fram unga tekniktalanger i vårt närområde. Det är svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens inom vårt område av teknik och hydraulik, förklarar Mattias Salomonsson. 

Redan under det första året av den treåriga tekniska gymnasieutbildningen engagerar sig HydX och de andra sponsorföretagen i utbildningen. Företagen har även möjligheten att påverka det fjärde året i samråd med skolan och satsningen har varit en stor framgång. 

Samtidigt som flera skolor runt om i Sverige redovisar ett vikande intresse för det fjärde teknikåret, T4, har intresset i Ystad bara ökat.  

– För elever som är intresserade av en teknisk utbildning är det värt att ha det i åtanke redan inför gymnasievalet. Vi får ut mycket välutbildade elever efter de fyra åren och de elever som sedan anställs hos oss får ytterligare specialistutbildning vilket gör att de i flera avseenden har samma kompetens som de elever som har en universitetsutbildning inom hydraulik, men de slipper flytta från vår region, säger Mattias Salomonsson. 

– Det är en vinst för, eleven, för vårt företag och för vår region. 

För att vara behörig att söka det fjärde teknikåret ska eleven ha en gymnasieexamen från ett teknikprogram och vara högst 22 år gammal vid ansökningstillfället.

Arkiv

Om Hydraulikbloggen

Här delar vi med oss av fakta och historier från hydraulikens magiska värld. Läs och inspireras!

Har du frågor och funderingar? Hör av dig till oss:

+46 411-557180
info@hydx.se

Hydraulics is everywhere

På åkern, i skogen, i hamnen, på havet - hydraulik finns överallt. På Hyd-X hittar du specialister på alla dessa tillämpningar. Vi väljer de bästa hydrauliska och elektroniska komponenterna och skapar system där helheten är större än summan av delarna.

Fler klipp hittar du på HydX Play.

Vill du veta mer?

Kontakta oss