Nytt samarbete med Ystads Gymnasium

| Return |

HydX har inlett ett nytt samarbete med Ystads gymnasium. 
En APL-praktik för elever på El och energiprogrammet. 
– Det är väldigt intressant, utmanande och lärorikt, en praktik som gör mig redo för yrkeslivet, säger Melker Andersson. 


DSC04266HydX har under flera år haft ett nära och framgångsrikt samarbete med det fjärde teknikåret vid Ystads Gymnasium och nu har samarbetet med skolan stärkts ytterligare. Under 2022 har HydX etablerat ett samarbete med El och Energiprogrammet vid Ystads Gymnasium där två sistaårselever får möjligheten till en 15 veckor lång praktik. 
– Vi har känt att det har funnits utrymme för att fördjupa det väl fungerande samarbetet. De elever som kommer från teknikprogrammet passar förträffligt in på kontoret, men i takt med att HydX växer behöver vi också förstärka och hitta nya talanger inom produktionen, säger Mattias Salomonsson. 
Därför har HydX utvecklat samarbetet med den lokala gymnasieskolan. Med hjälp av Jenny Norberg Randowo på Ystad Kommuns näringslivsenhet fick företaget kontakter med skolan, samt hjälp att kartlägga sitt kompetensbehov. 
– HydX är ett företag som arbetar strategiskt och hållbart med sin kompetensförsörjning.  
Det har bra koll på sina behov och då är det också lätt för mig som Näringslivsutvecklare och Företagslots att koppla ihop dem med relevanta utbildningar, förklarar Jenny Norberg Randowo. 

Kartlägga kompetensbehov

Hon matchade snart ihop HydX behov med El- och Energiprogrammet. Det är en synnerligen bra matchning eftersom kursplanen bland annat innehåller industriautomation, programmerbara styrsystem, elmotorstyrning, elektromekanik och mekatronik, kunskaper som är mycket värdefulla för medarbetare i HydX produktionsteam. 
Under 2022 har två tredjeårselever gjort sin APL på HydX och under praktiken har det blivit tydligt att programmets innehåll passar mycket väl in i HydX verksamhetsområden, vilket är utvecklande för båda parter. 
– Jag hade egentligen ingen aning om vad HydX gjorde, men när vi var här på ett introduktionsbesök fick jag genast ett bra intryck, berättar praktikanten Linus Franzen. 
– Människorna här är fantastiska, de får en att känna sig välkommen och de visar också ett förtroende för oss. 
Han får medhåll av Melker Andersson som också är mycket nöjd med sin praktik. 
– Det är en arbetsplats där jag känner mig delaktig, jag får givande arbetsuppgifter och det finns alltid någon att fråga om jag behöver hjälp. Varje dag är lärorik, utmanande och utvecklande. Det är alltid kul att gå till jobbet, vi är en del av teamet, säger han.

Varje dag är lärorik och utvecklande

DSC04210HydX är ett högteknologiskt företag som har möjlighet att designa, rita och tillverka egna hydraulikaggregat. Företaget säljer också hydraulik för mobila och marina applikationer, samt tar fram elektriska system samtidigt som det också har möjlighet att komplettera dem med avancerade styrsystem. Företaget finns representerat i tre svenska städer, samt i Finland och befinner sig nu i en mycket expansiv fas.   
– För att möjliggöra tillväxten behöver vi duktig personal inom flera områden och där fyller samarbetet med Ystads Gymnasium en mycket viktig funktion, förklarar Mattias Salomonsson. 
 – Arbetet med skolan är även en viktig del av vårt arbete med FN:s globala mål, i detta fall mål 4 ”God utbildning för alla”. 
För ytterligare information om HydX samarbete med Ystads Gymnasium kontakta:

 Mattias Salomonsson  

Tel: 076-7724575 E-mail: Mattias.salomonsson@hydx.se

 

 

 

 

Arkiv

Om Hydraulikbloggen

Här delar vi med oss av fakta och historier från hydraulikens magiska värld. Läs och inspireras!

Har du frågor och funderingar? Hör av dig till oss:

+46 411-557180
info@hydx.se

Hydraulics is everywhere

På åkern, i skogen, i hamnen, på havet - hydraulik finns överallt. På Hyd-X hittar du specialister på alla dessa tillämpningar. Vi väljer de bästa hydrauliska och elektroniska komponenterna och skapar system där helheten är större än summan av delarna.

Fler klipp hittar du på HydX Play.

Vill du veta mer?

Kontakta oss