Nytt specialbyggt smörjsystem levereras till gruvindustrin i Afrika

| Return |

HydX har specialbyggt och levererat ännu ett smörjsystem till en internationell gruva. 
Denna gång till den Demokratiska republiken Kongo i Afrika. 
– Det är oerhört spännande att vi återigen blir tillfrågade att ta fram kundanpassade aggregat till den internationella gruvindustrin, säger HydX Viktor Johansson Rix. 

 
Hydx_1_logo_1200x628Ända sedan starten 2009 har HydX från Ystad i Sverige producerat smörjaggreagat till gruvindustrin och de har levererats till samtliga kontinenter. Totalt har HydX levererat över 100 smörjsystem till hydrostatlagrade gruvkvarnar och så sent som 2022 utvecklade företaget i Ystad ett 14 meter långt smörjsystem, designat för att försörja olja till en hydrostatiskt lagrad kvarn som klarar en total last på upp till 25 meganewton. Det fraktades över världshaven och levererades sedan till en guldgruva i Australiens inland. 
I december 2022 fick företaget en ny order, denna gång till en mineralgruva i centrala Afrika och återigen var det flera utmanande faktorer att ta hänsyn till. 
– Den här gången är aggregatet något mindre än tidigare, men för att det ska klara de extrema väderförhållanden som råder i Kongo har vi specialbyggt aggregatet i en container, berättar Viktor Johansson Rix, försäljningsingenjör på HydX. 
– Konceptet är det samma som i Australien, men den här gången går det inte att bygga aggregatet på plats utan det måste komma i en container som placeras utomhus, i extrem värme.  
 

HydX levererar smörjsystem till gruvindustrin i Afrika 
 

Designen har gjorts i Ystad, där allt också har framställts och monterats. Aggregatet och containern består av närmare 1500 komponenter och arbetet har tagit närmare 400 timmar att färdigställa. 
– Arbetet innebar bland annat att vi fick gå igenom specifikationerna, se att aggregatet och containern uppfyller de lokala regler samt de extrema väderförhållanden som råder i området. Det kan bli upp till 45 grader varmt, i vissa fall ännu varmare när solen står på, förklarar Viktor Johansson Rix. 
– Vi behövde genomföra många anpassningar i förhållande till ett standardaggregat. 
HydX har bland annat genomfört modifieringar för att klara högre omgivningstemperatur samt anpassat layouten för att aggregatet ska få plats i en 20 fots container. 
Hydx_2_1200x628– Just det var en stor utmaning, den här typen av uppdrag ställer stora krav på oss, vi måste se till att smörjsystemet klarar alla de utmaningar som finns under transporten över havet, men också när det kommer på plats.   

Specialdesignat av HydX

 

Containern är utrustad med öppningsbara kortsidor samt en öppningsbar långsida för att det ska gå att genomföra reparationer på plats, där finns en utdragbar kran/vinsch, belysning, AC aggregat, interface och styrning av AC, samt brandsläckningssystem. Allt anpassat efter de förhållanden som råder i de södra delarna av Demokratiska republiken Kongo 
Aggregatet och containern lämnar Sverige för båttransport till Afrika under hösten 2023. 
 
Vill du ha kontakt med HydX? Tveka inte, utan hör av dig till någon av våra försäljningsingenjörer. 

Arkiv

Om Hydraulikbloggen

Här delar vi med oss av fakta och historier från hydraulikens magiska värld. Läs och inspireras!

Har du frågor och funderingar? Hör av dig till oss:

+46 411-557180
info@hydx.se

Hydraulics is everywhere

På åkern, i skogen, i hamnen, på havet - hydraulik finns överallt. På Hyd-X hittar du specialister på alla dessa tillämpningar. Vi väljer de bästa hydrauliska och elektroniska komponenterna och skapar system där helheten är större än summan av delarna.

Fler klipp hittar du på HydX Play.

Vill du veta mer?

Kontakta oss